Dzialałalność naukowo badawcza RZD Zator - RYBACKI ZAKŁAD DOŚWIADCZALNY W ZATORZE

+++ Wyniki przetargów i wyborze ofert ***

Przejdź do treści

Menu główne:

Dzialałalność naukowo badawcza RZD Zator

 
KARP
 
 
Rybacki Zakład Doświadczalny w Zatorze utrzymuje od lat czyste linie hodowlane jako żywy bank genów. Najstarszą linią hodowlaną wykorzystywaną do krzyżowań międzyliniowych jest czysta linia karpia zatorskiego. Linia ta jest również główna bazową linią karpia przy produkcji „karpia zatorskiego”.
 
Jest to karp miejscowego pochodzenia, utrzymywany w chowie wsobnym od 1955 roku. Linia karpia zatorskiego powstała w wyniku wieloletniej pracy hodowlanej, w tym selekcji indywidualnej, twórczej i zachowawczej. Selekcja prowadzona jest, głównie na tempo wzrostu i charakter ułuszczenia. Karp zatorski jest lustrzeniem o ułuszczeniu wieńcowym, strzałkowym lub siodełkowym, o ubarwieniu ciała oliwkowo-niebieskim. Indeks wygrzbiecenia karpi zatorskich wynosi od 2.3 do 2.6, a współczynnik kondycji Fultona wynosi od 4.2 do 4.3. Wykorzystywany jest do krzyżówek towarowych i produkcji hybryd z liniami karpia węgierskiego, jugosłowiańskiego i japońskiego (Guziur i wsp., 2003). Analizując polimorfizm  markerów genetycznych: AFLP oraz mikrosatelitarnego DNA, wśród linii karpi hodowanych w Polsce, stwierdzono znaczne zróżnicowanie genetyczne karpia zatorskiego w stosunku do pozostałych linii hodowanych w Polsce (Napora-Rutkowski, 2013).
 
W wyniku prowadzonych prac hodowlanych RZD Zator posiada aktualnie 7 czystych linii karpia. Obecnie RZD w Zatorze posiada także czyste linie karpia węgierskiego, izraelskiego, ukraińskiego, litewskiego, jugosłowiańskiego, starzawskiego. W ostatnich latach rozpoczęliśmy prace hodowlane w oparciu o karpia zatorskiego i czyste linie karpi o podwyższonej odporności na choroby wirusowe w celu uzyskania krzyżówek oraz czystych linii karpia o podwyższonej odporności na choroby wirusowe.
 
Widok karpia zatorskiego
 
Copyright 2015 - 2018. All rights reserved.
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego