FAQ Pytania klientów - RZD Zator

STRONA W PRZEBUDOWIE * * *

Przejdź do treści

FAQ Pytania klientów

Pytania klientów
                                                                                                                                                                                                                                                             

Na tej stronie chcemy udzielić Państwu odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania przez naszych klientów.

 
Co zrobić z rybą aby po zamrożeniu nie straciła smaku?  
    
Decydującym momentem w zachowaniu dobrego smaku     ryby jest jej patroszenie. Po pierwsze trzeba zwrócić szczególną uwagę aby nie     doszło do rozerwania woreczka żółciowego, z którego wylana żółć jest trudna do     usunięcia. Najważniejsze jest jednak aby nie płukać w wodzie ryby ale raczej wytrzeć     do sucha szmatką lub ręcznikiem papierowym usuwając w ten sposób krew i śluz.     Wnikająca do mięsa podczas płukania woda powoduje w czasie zamrażania pękanie     wypełnionych woda komórek co w efekcie odbija się utratą wszelkich naturalnych soków     - smaków ryby podczas rozmrażania. Uwaga! Jeżeli już jednak rybę trzeba zamrozić to     pozwólmy jej rozmrażać się powoli w dobrze osolonej wodzie.
     
Czy kolorowe karpie są jadalne ?  
    
Wszystkie kolorowe ryby możliwe do kupienia w     naszym Zakładzie a więc karpie, karasie, jazie sumy i lin są jak najbardziej jadalne.     Jedyne co wstrzymuje znane mi osoby od jedzenia takich okazów to ich urok ale jeżeli     ktoś ma takie preferencje kulinarne to informuję, że nie istnieją żadne przesłanki     naukowe mówiące o szkodliwości kolorowych odmian tych gatunków.
     
 
Jak zapobiec śnięciom kolorowych rybek w oczku wodnym ?
   
Najczęstszym powodem śnięcia ryb w oczkach     wodnych jest brak tlenu, zwłaszcza jeżeli utrzymujemy oczka bez przepływu wody.     Istnienie właściwie dobranego przepływu w większości przypadków zapobiega takim     problemom. Prostym sposobem odpowiednim dla małych oczek wodnych są pompki wodne     możliwe do kupienia w sklepach zoologicznych. Pamiętajmy jednak aby zachować także     umiar w ilości wrzucanego pokarmu, który nie zjedzony zalegając na dnie basenu gnije     wywołując ubytki tlenowe, przykry zapach zepsutych jajek - to amoniak co w efekcie     kończy się utratą całej obsady ryb.
     
Na skórze ryb zauważyłem jakieś niewielkie, płaskie mocno przyklejone przeźroczyste pasożyty, co to jest i jak można to usunąć?  
    
Sądząc z Pańskiego opisu są to splewki, pasożyty     skóry, wielkości około 0,5 cm, żywiące się wyssaną krwią . Wydzielana przez     splewki substancja podrażnia skórę i wywołuje ból. Drobny narybek ginie natomiast     starsze ryby są bardziej odporne. W stawach splewka usuwana jest poprzez osuszanie dna     oraz silne wapnowanie miejsc podmokłych. W przypadku inwazji splewki, ryby poddawane są     specjalnym kąpielom. Środkiem ogólnie dostępnym mogącym w pewnym stopniu pomoc w     zwalczeniu pasożyta jest kąpiel w 2-3 % roztworze soli kuchennej przez 15-30 minut. Inne     środki stosowane w walce ze splewka wymagają konsultacji weterynaryjnej.
          
    • Czekamy na  dalsze zapytania, na najwięcej powtarzające się  zamieścimy odpowiedź na tej stronie.
    • Zapytania można  przesyłać pocztą elektroniczną na adres biuro@rzdzator.pl      
    • Udzielamy również fachowych porad dla osób,  które zamierzają stworzyć łowiska komercyjne.


(c) RZD Zator 2000 - 2024
Wróć do spisu treści