Przepis na karpia po zatorsku - RZD Zator

STRONA W PRZEBUDOWIE * * *

Przejdź do treści

Przepis na karpia po zatorsku

KARP PO ZATORSKU
Jeżeli dotąd karp nie stanowił dla Ciebie atrakcji kulinarnej to wypróbowując ten przepis   zapewnisz swojemu podniebieniu miłą niespodziankę.
Potrzebny będzie przede wszystkim karp i to odfiletowany. Otrzymane z filetowania dwa plastry ryby pokrój w tzw. dzwonka. Nie martw się jeżeli filetowanie nie idzie Ci zbyt dobrze w końcu i Ty zostaniesz specem od filetowania  trzeba tylko próbować.
Otrzymane kawałki ryby trzeba dobrze posolić, popieprzyć i oprószyć mąką. Obsmaż rybę na ostrym ogniu w "głębokim" oleju, aż do mocnego zrumienienia tylko uważaj nie przypal.
Kolejny etap to przygotowanie  poszczególnych składników farszu:
  1. Jajka gotowane na twardo , pokrojone w drobną kostkę
  2. Pieczarki pokrojone i usmażone na maśle
  3. Ser żółty , starty w drobne kawałeczki
  4. Pietruszka - natka zielona
Farsz możesz nakładać na rybę jako mieszankę wszystkich składników lub po kolei 1.2.3.4. pamiętaj jednak, że  ser żółty musi być wtedy zawsze nad pieczarkami i jajkiem.
W tym momencie Ta bardziej żmudna część pracy jest już za Tobą. Nie było tak źle, prawda? Reszta to czysta formalność. Na dnie żaroodpornego naczynia ułóż kawałki ryby, na którą połóż farsz, potem kolejną warstwę ryby, farsz itd... aż do uzupełnienia wybranego naczynia no i przewidywanego apetytu uczestników biesiady. Poszczególne warstwy posól i popieprz według Twojego gustu. Na wierzchu ostatniej warstwy farszu połóż warstwę ok. 1- 1.5  cm gęstej śmietany najlepiej 30% i duś pod przykryciem w gorącym piekarniku  aż do zauważalnego zagotowania się sera i śmietany.. Wtedy zdejmij przykrywkę i obsmaż w piekarniku, aż do zrumienienia powierzchni.
Życzę smacznego.
(c) RZD Zator 2000 - 2024
Wróć do spisu treści