Przepis na karpia po zatorsku
KARP PO ZATORSKU
Jeżeli dotąd karp nie
stanowił dla Ciebie atrakcji kulinarnej to wypróbowując ten przepis
zapewnisz swojemu podniebieniu miłą niespodziankę.
Potrzebny będzie przede wszystkim karp i to odfiletowany. Otrzymane z filetowania dwa plastry ryby
pokrój w tzw. dzwonka. Nie martw się jeżeli filetowanie nie idzie Ci
zbyt dobrze w końcu i Ty zostaniesz specem od filetowania trzeba tylko
próbować.
Otrzymane kawałki ryby trzeba dobrze posolić, popieprzyć i oprószyć mąką. Obsmaż rybę na ostrym ogniu w "głębokim" oleju, aż do mocnego zrumienienia tylko uważaj nie przypal.
Kolejny etap to przygotowanie poszczególnych składników farszu:
- Jajka gotowane na twardo , pokrojone w drobną kostkę
- Pieczarki pokrojone i usmażone na maśle
- Ser żółty , starty w drobne kawałeczki
- Pietruszka - natka zielona
Farsz możesz
nakładać na rybę jako mieszankę wszystkich składników lub po kolei
1.2.3.4. pamiętaj jednak, że ser żółty musi być wtedy zawsze nad
pieczarkami i jajkiem.
W tym momencie Ta
bardziej żmudna część pracy jest już za Tobą. Nie było tak źle, prawda?
Reszta to czysta formalność. Na dnie żaroodpornego naczynia ułóż
kawałki ryby, na którą połóż farsz, potem kolejną warstwę ryby, farsz
itd... aż do uzupełnienia wybranego naczynia no i przewidywanego apetytu
uczestników biesiady. Poszczególne warstwy posól i popieprz według
Twojego gustu. Na wierzchu ostatniej warstwy farszu połóż warstwę ok. 1-
1.5 cm gęstej śmietany najlepiej 30% i duś pod przykryciem w gorącym
piekarniku aż do zauważalnego zagotowania się sera i śmietany.. Wtedy zdejmij przykrywkę i obsmaż w piekarniku, aż do zrumienienia powierzchni.
Życzę smacznego.