Historia karpia zatorskiego
Na tej stronie chcemy Państwu przybliżyć historię karpia w Polsce, a zwłaszcza jego rodowód Zatorski .
Inne linki na ten temat:
- Wikipedia -  karp
- Z dziejów historii karpia w polsce
- Karp zatorski - najbardziej znany karp w polsce
- Karp po PRL-owsku. Jak "tradycyjna" ryba zdominowała polskie wigilijne stoły
- Wirtualne muzeum karpia
__________________________________________________________________________________
								 
						
									Łów stawu "MAURYCY" w
						    Podolszu w dobrach Zatorskich 
								
							 
						Łów stawu "MAURYCY" w
						    Podolszu w dobrach Zatorskich 
								 
						Widok zimochowów w Laskowej w
						    dobrach zatorskich.
								 
						Widok zimochowów w Laskowej w
						    dobrach zatorskich.
								 
						Ta ilustracja
						    z 18 wieku przedstawia zakonników łowiących karpia w klasztornych stawach.
						      (Courtesy of
						    the Manself Collection, London.)
								Historia karpia zatorskiego
 Początki  rybactwa i hodowli karpia w Zatorze sięgają do czasów panowania  Bolesława Krzywoustego , który przekazał Ziemie Zatorską swemu synowi  Władysławowi a następnie rządy objął syn Mieszko, który w 1291 roku  pozwolił zbudować trzy młyny na rzece Skawie, w Bachowicach -  pozwolił na odnowienie zamulonego wylewem Wisły jeziora i rozpoczęcie w  nim gospodarki rybackiej. Tak zasiane zostało pierwsze ziarno rybactwa w  Zatorze.
Kolejny etap rozwoju rybactwa w ówczesnym księstwie zatorskim to rok 1493 kiedy to książę Janusz IV pozwala mieszczanom zatorskim na wykopanie dwóch sadzawek i napełnienie wodą, którą sprowadza sam z rzeki Wieprzówki, ponadto utworzone zostają też pierwsze dwa " odrostaliszcza" do pielęgnowania narybku odpowiedniki obecnych przesadek narybkowych.
Ziemia ta staje się więc zalążkiem rybactwa a główny element -  woda przyczyną już wówczas istniejących zatargów o prawa wodne.  Klasycznym przykładem jest zatarg w 1511 kiedy to Jerzy Ziemia oddaje w  zastaw sadzawki w swych dobrach Laskowa Janowi Trzecieskiemu co  potwierdza książę Janusz IV. Z czasem powstają niesnaski pomiędzy  Januszem IV a kasztelanem Myszkowskim o wodę na staw w Laskowej, którą  Myszkowski za zgodą Janusza IV nabył od dziedziców Laskowej. Książe  Janusz jednak pomimo wyraźnego polecenia króla wodę zatrzymuje. Do  spotkania Księcia z kasztelanem Myszkowskim dochodzi przypadkowo w  czasie objazdu posiadłości, z czego wynika gwałtowna sprzeczka i  pojedynek zakończony śmiercią Księcia.
Wraz z śmiercią księcia Janusza IV księstwo zatorskie przechodzi do Polski. Odtąd królowie polscy otoczyli te krainę troskliwa pieczą by wreszcie w roku 1564 na walnym Sejmie koronnym wcielić księstwo do korony polskiej.
Stawy, które obecnie istnieją, są w zarysie przestrzennym w pewnym stopniu odpowiednikami stawów z XVI wieku , kiedy to za kasztelanii Myszkowskiego i Seweryna Bonara, wykonano je wykorzystując niewolników tatarskich. Stawy otrzymały swe nazwy, albo od założycieli: Bonar, Kasztelan, Starosta, lub od właścicieli, albo od położenia i rodzaju ryb, jak: królewskie, chłopskie, młyńskie, bagienne, graniczne itp.
Wiele z tych nazw nie przetrwało do dnia dzisiejszego ale niezmiennie od setek lat niekwestionowanym "królem" tych stawów pozostaje karp. Jego walory smakowe potrafili docenić królowie polscy sprowadzając go przez długie lata na swoje stoły- stąd zachowana do dnia dzisiejszego  nazwa karp królewski, którą tak wielu hodowców przypisuje swoim karpiom.  Będąc jednak całkowicie zgodnym z historyczną prawdą trzeba stwierdzić,  że jedynie karp z Zatora ma prawo szczycić się nazwą karpia  królewskiego.
 
Przeglądając materiały Ossolineum z roku 1569 dowiadujemy się, że za " kopę " karpia 3 letniego płacono niebagatelną na tamte czasy cenę od 2zł 16 gr. do 3zł 6 gr, nazywając te karpie " piatnikami" czyli godnymi piątkowego stołu.
Wiek XVIII to okres "wyciszenia" gospodarki rybackiej w dobrach zatorskich, dopiero druga połowa XIX wieku przynosi tak gwałtowny rozwój, że gospodarstwo zatorskie zajmuje pierwsze miejsce w kraju a hodowany tu karp zyskuje sławę nie tylko na targach krajowych ale i na europejskim targu rybnym.
 
Od tamtego czasu w stawach Zatorskich hodowane są karpie królewskie, które w Niemczech zostały nazwane "galizische Karpfen -  Race" czyli galicyjską rasą. karpia. Karp galicyjski zdobył sławę  podczas wystawy rolniczej w Berlinie pod koniec XIX wieku gdzie swoją  wielkością, wyglądem zewnętrznym, wygrzbieceniem i sposobem ułuszczenia  zachwycił hodowców całej Europy. 
    
Kolejny etap rozwoju rybactwa w ówczesnym księstwie zatorskim to rok 1493 kiedy to książę Janusz IV pozwala mieszczanom zatorskim na wykopanie dwóch sadzawek i napełnienie wodą, którą sprowadza sam z rzeki Wieprzówki, ponadto utworzone zostają też pierwsze dwa " odrostaliszcza" do pielęgnowania narybku odpowiedniki obecnych przesadek narybkowych.
Ziemia ta staje się więc zalążkiem rybactwa a główny element -
Wraz z śmiercią księcia Janusza IV księstwo zatorskie przechodzi do Polski. Odtąd królowie polscy otoczyli te krainę troskliwa pieczą by wreszcie w roku 1564 na walnym Sejmie koronnym wcielić księstwo do korony polskiej.
Stawy, które obecnie istnieją, są w zarysie przestrzennym w pewnym stopniu odpowiednikami stawów z XVI wieku , kiedy to za kasztelanii Myszkowskiego i Seweryna Bonara, wykonano je wykorzystując niewolników tatarskich. Stawy otrzymały swe nazwy, albo od założycieli: Bonar, Kasztelan, Starosta, lub od właścicieli, albo od położenia i rodzaju ryb, jak: królewskie, chłopskie, młyńskie, bagienne, graniczne itp.
Wiele z tych nazw nie przetrwało do dnia dzisiejszego ale niezmiennie od setek lat niekwestionowanym "królem" tych stawów pozostaje karp. Jego walory smakowe potrafili docenić królowie polscy sprowadzając go przez długie lata na swoje stoły-
Przeglądając materiały Ossolineum z roku 1569 dowiadujemy się, że za " kopę " karpia 3 letniego płacono niebagatelną na tamte czasy cenę od 2zł 16 gr. do 3zł 6 gr, nazywając te karpie " piatnikami" czyli godnymi piątkowego stołu.
Wiek XVIII to okres "wyciszenia" gospodarki rybackiej w dobrach zatorskich, dopiero druga połowa XIX wieku przynosi tak gwałtowny rozwój, że gospodarstwo zatorskie zajmuje pierwsze miejsce w kraju a hodowany tu karp zyskuje sławę nie tylko na targach krajowych ale i na europejskim targu rybnym.
Od tamtego czasu w stawach Zatorskich hodowane są karpie królewskie, które w Niemczech zostały nazwane "galizische Karpfen -
									     Od tamtego czasu minęło wiele lat, i chociaż
						    całym światem wstrząsnęły wojny, szereg krachów gospodarczych i cała masa innych
						    niekorzystnych dla rybactwa czynników stawy zatorskie były
						    i nadal są ostoją najszlachetniejszej odmiany karpia - zwanego królewskim.
						    Wkraczając w XXI wiek pamiętajmy, że kupując karpia zatorskiego kupujemy produkt
						    markowy, godny królewskich stołów wyhodowany w oparciu o kilkusetletnią tradycję 
								
							 
						Ogłoszenie w Allgemaine
						      Zeitung z 1898 roku
								 
						Strona ogłoszeniowa w Allgemaine Zeitung z 1905 roku o
						      tematyce rybnej. Znajdziemy tutaj ogłoszenia o sprzedży karpia rodem z Zatora
								